Saturday, March 22, 2014

KURANGKAN KOLESTEROL SECARA SIHAT..!!


Assalamualikum w.b.t;

Alhamdulillah, syukur masih diberi kesihatan yang sihat untuk terus berkongsi perkara-perkara yang boleh mendatangkan manfaat kepada anda semua.

Dah lama tidak bercerita mengenai kesihatan. Apabila saya berkongsi mengenai satu daripada cara untuk kurus adalah mengawal pengambilan kolesterol dalam badan di Fesbuk saya, ramai sebenarnya yang PM (personal saya) untuk tahu perkara ini dengan lebih mendalam. Jadi, perkara baik kita kena kongsi yer...

Sebelum ini, saya ada berkongsi bagaimana air kosong boleh membantu proses menurunkan berat badan. Kepentingan air kosong khusunya dalam mencegah badan untuk menghasilkan lebih banyak kolesterol.(sila klik)

Tetapi kali ini saya nak bercerita cara lain untuk mengurangkan kolesterol dalam badan. Cara yang lebih mudah disamping minum air kosong yang berterusan juga yer....

Adakah anda tahu apa itu LECITHIN..?..Saya dahulu pon, tidak begitu familiar dengan Lecithin nie. Tetapi jika anda pergi ke kedai farmasi, anda boleh lihat begitu banyak jenis Lecithin ini.

Tetapi, saya memang percayakan Shaklee sahaja. Yang lain saya tak berapa nak gemar sangat. Sebab apa saya percaya..?..Sebab saya pon guna la. Kalau tak best, saya tak tulis la kan. Member pon nampak perubahan kat badan saya..bukan saya cakap ye..


Actually, saya makan lecithin bukan untuk kurus, tetapi untuk elakkan badan saya bertambah besar dan buncit. (eh..macam sama jer..!!)..Yela, makan banyak, tapi kena kawal la agar perut tidak melebihi dada yer..hehe..

Jadi, suka untuk saya berkongsi akan kebaikan dan manfaat-manfaat Lecithin Shaklee ini kepada anda semua. Bagaimana Lecithin boleh membantu pengurangan kolesterol dalam badan kita...So, basically, this is how Lecithin Shaklee looks like :

Lecithin Shaklee diekstrak dari kacang soya organik yang bukan GMO (Genetically Modified Organism). Setiap satu kapsul Lecithin mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg Choline (water soluble essential nutrient) dan 48mg Inositol (vital for the health of cell membranes and for the transmission of energy and nutrients between cells).

credit link : Choline & Inositol 

Jadi, bagaimana Lecithin membantu memecahkan lemak dan kolesterol pada badan..?..Sebenarnya, satu daripada fungsi penting Lecithin adalah Membantu Proses Pemecahan Lemak dan Kolesterol.

Lecithin akan bertindak sebagai "pembersih" salur darah, pengambilan secara tambahan membantu mengemulsi dan metabolisme lemak, kolesterol dan trigliserid didalam tubuh badan kita.

Lecithin memang terkenal dengan gelaran "fat emulsifier" ataupon pemecah lemak.

Macam mana..?.. Lecithin itu sendiri lemak sebenarnya..(eh, pulak..)..Yup, lecithin itu sendiri adalah lemak. Tetapi lecithin adalah lemak yang "baik". Lecithin soya ini akan melekat dengan lemak lain yang masuk dalam badan kita.

Apabila ianya melekat, Lecithin akan menyebabkan kolesterol(lemak) terapung dalam darah. Lecithin akan mencegah kolesterol (lemak) yang masuk untuk melekat di dinding usus kita. Ini akan terus di"nyah"kan daripada badan kita.

So, kita tak simpan kolesterol sangat dalam badan kita. Sebab itu Lecithin antara produk HOT shaklee dalam set bajet pelangsingan.


Bagi mereka yang menjaga serta berhati-hati dalam pengambilan makanan...memang bagus. Tetapi, agak sukar untuk kita mengelak makanan yang mengandungi minyak sebenarnya. Betul tak?!!

Senang cerita, kebanyakkan makanan yang kita makan memang ada minyak a.k.a kolesterol. Jadi, alangkah baiknya jika kita boleh mengawal dan mengurangkan kolesterol dalam badan kita...itu yang terbaik.

Bagi mereka yang nak kurus, memang amat penting untuk menjaga serta mengurangkan pengambilan makanan berminyak. Kalau tidak dikawal, memang sukar la sebenarnya nak kurus...hehe..

Satu lagi kebaikan Lecithin Shaklee ini adalah ianya MEMBANTU PROSES PELANGSINGAN. Dalam erti kata lain, ianya akan MENGHALANG OBESITI.

Dengan pengambilan Lecithin dalam kuantiti yang banyak (betul), ini akan mempercepatkan proses pembakaran lemak untuk kesan pelangsingan yang seimbang.

So, tak hairan la ramai yang suka lecithin shaklee ini kan...tambah-tambah bagi mereka yang nak kurus.

InsyaAllah, saya akan terus berkongsi dengan anda semua tips-tips dan cerita-cerita mengenai kejayaan, perniagaan, kesihatan,motivasi dan sebagainya dalam entri-entri akan datang. Apa yang penting adalah hidup kita memberi manfaat kepada orang lain. (^_^)V 


Jemput add saya sebagai friend anda di FB. Saya suka berkawan dan berkenalan dengan anda yang semestinya juga mahu berjaya. Saya pon memang suka dikelilingi oleh orang-orang yang positif dan berjaya.

~~terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya, dan jika anda merasakan anda mendapat manfaat daripada entri ini, dipersilakan untuk tekan button FB LIKE di bawah..ataupon boleh tekan butang SHARE di sebelah kiri entri ini..

semoga dengan sedikit perkongsian ini mampu memberi inspirasi kepada anda, jika bukan anda, insyaAllah bermanfaat untuk rakan-rakan anda yang laen..Terima Kasih kerana sudi baca dan akhir kata... Assalamualaikum~~

#sentiasapositifdanberusaha #niatnakshareje
*p/s : apa yang ditulis lebih dekat dengan penulisnya sendiri*

Ingin Mendapatkan Supplement Yang Sesuai Untuk Anda dan Keluarga?!

Ingin Menjana Pendapatan 4-5 Angka Sebulan Dengan Hanya Duduk Di Rumah?!

Hubungi Rahishan Untuk:-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY with SHAKLEE..!!
Rahishan Ramlee
Shaklee ID : 1100102
rahishan92@gmail.com
013-5964600 (Call,SMS,WhatsApp)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...