Tuesday, March 4, 2014

LELAKI PUN BOLEH MINUM SOYA..!!


Assalamualaikum w.b.t;

Alhamdulillah, masih diberi kesihatan yang baik oleh Allah untuk menulis lagi entri untuk kali ini. Diharapkan anda semua juga sihat-sihat senantiasa yer..

Selalu kita dengar yang soya tidak bagus untuk lelaki, nanti boleh menyebabkan mandul..betul ke macam tu..?


Saya bukan doktor, tetapi berdasarkan apa yang saya kaji dan baca info-info mengenai soya, tiada satu pon kajian sahih yang mengatakan soya itu boleh menyebabkan kemandulan bagi lelaki mahupon wanita.

Soya sebenarnya lebih sinonim dengan wanita sebagai hormon kesuburan wanita iaitu estrogen. Tambahanhormon wanita yang terhasil daripada sumber tumbuhan ataupon plant derived dinamakan sebagai phytoestrogen yang diletakkan bawah kumpulan isoflavons.

Namun begitu, bukan kerana ianya membantu dalam kesuburan wanita bermaksud ianya akan memudaratkan bagi lelaki. Sebenarnya, protein soya ini memberi banyak manfaat juga buat kesihatan lelaki.


BETUL KE MINUM SOYA TAK ADA KESAN TERHADAP KESUBURAN..


Sebenarnya, kurang kajian yang dilakukan mengenai perkara ini. Namun, terdapat beberapa kajian yang "lemah" yang mengatakan bahawa soya ini tidak bagus untuk tahap kesuburan lelaki. (Nanti saya share link yer).

Namun ada yang berpendapat, di negara keluaran soya itu sendiri, seperti China misalannya, kadar kelahiran tidak dipengaruhi oleh diet pemakanan soya walaupon kadar pengambilan soya yang tinggi diamalkan. Dalam erti kata lain, tiada kajian sah yang menunjukkan pengambilan soya mampu memberi kesan kemandulan.

Jadi, secara logiknya, soya adalah selamat untuk diminum oleh lelaki dan wanita. Soya ini sendiri mempunyai banyak khasiat yang tersendiri sebagai sumber protein khususnya untuk badan.

Satu daripada fungsi isoflavon adalah mampu menguatkan tulang lalu mencegah osteoporosis.

Lecithin soya pula berupaya mempercepatkan peredaran darah, mempertingkatkan fungsi ginjal malah mampu mencegah pigmentasi kulit.

Tapi sayang sebenarnya jika nutrient dalam soya ini hilang dek kerana cara pemprosesan soya itu sendiri yang kurang tepat dan melibatkan bahan kimia seperti alkohol.


BAGAIMANA MEMILIH SOYA YANG TERBAIK DAN SELAMAT



Sebenarnya, ada beberapa perkara yang perlu dititikberatkan dalam mencari produk soya yang selamat. Satu daripadanya adalah kacang soya itu mesti tumbuh dan membesar secara organik. 

Amat penting soya ditanam secara organik kerana kajian menunjukkan penanaman soya secara kimia akan menyebabkan nutrisi soya itu berkurangan. Malah ada kajian yang menyatakan ada hubung kait dengan cancer dan nitrates. 

Jadi, jika dah tanam secara kimia nie, pesticide, fungicides dan herbicides mesti digunakan sepanjang proses pembesaran pokok soya. Memang tak elok la soya tu jadinya.

Kedua, kacang soya mestilah NON GMO (Genetically Modified Organism). Kacang soya yang dihasilkan secara genetik ini lebih murah dan kebiasaanya terdapat banyak syarikat mahu menjimatkan kos dengan melakukan perkara ini.

Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan. Memang berbahaya bagi badan la jawabnya.

Ketiga, kacang soya mestilah mengandungi kesemua 9 jenis amino acid perlu. Kesemua 9 jenis amino acid ini diperlukan untuk proses penghasilan jus hormon penghadaman antibodi. Jika satu je tiada, kadar imunisasi badan boleh jatuh sebanyak 30%.

     Keempat, dalam proses penghasilan dan pengasingan kacang soya, ianya mestilah dibersihkan dengan air dan bukannya alkohol. Yela, alkohol kan HARAM, malah alkohol mampu memusnahkan isoflavon dalam soya sebanyak 80%.

    Isoflavon penting untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru, malah bermanfaat juga untuk penyimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

    Sepatutnya, proses pembuatan protein soya dilakukan dengan menggunakan suhu yang rendah dan sebaiknya tanpa pemanasan. Amino acid memang sensitif dengan suhu panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS.

    Keenam, proses pengasingan soya mesti ditambah dengan kalsium. Sebab apa?. Ini kerana kajian menunjukkan, serbuk soya sungguh berasid dan boleh memberi kesan kepada kerapuhan tulang. 

    Jadi, secara logiknya, unsur kalsium harus ditambah secara secukupnya untuk menuetralkan kembali serbuk soya itu.

    
     MANA NAK DAPATKAN PRODUK BERASASKAN SOYA TERBAIK..

      Semestinya, Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee. ESP diiktiraf di seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sungguh ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi pernah dihasilkan.

    Kacang soya yang digunakan Shaklee mengadungi Non GMO yang diproses dengan kadar suhu yang rendah. Bukan sahaja dibersihkan menggunakan air, malah ianya satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia.


Jadi, berbalik kepada soalan pengambilan produk berasaska soya seperti ESP boleh menyebabkan masalah kemandulan...cuba tengok di bawah..


Jadi, tiada masalah sebenarnya untuk lelaki minum soya. Banyak manfaat protein soya itu sendiri. Untuk mendapat khasiat soya terbaik, mestilah daripada sumber soya yang diproses secara baik.

Credit Dr Zubaidi

ESP Shaklee satu daripada hot product yang memang digemari ramai. Bulan Mac ini pula promosi ESP..memang jimat la SANGAT-SANGAT..rugi kepada mereka yang tak ambil peluang ini. 

Nak harga terbaik, boleh hubungi saya..insyaAllah saya bantu sebaik mungkin..Nak free membership pon boleh yer..lagi wow wow wow untung.. (^_^)V

InsyaAllah, saya akan terus berkongsi dengan anda semua tips-tips dan cerita-cerita mengenai kejayaan, perniagaan, kesihatan,motivasi dan sebagainya dalam entri-entri akan datang. Apa yang penting adalah hidup kita memberi manfaat kepada orang lain. (^_^)V 

Jemput add saya sebagai friend anda di FB. Saya suka berkawan dan berkenalan dengan anda yang semestinya juga mahu berjaya. Saya pon memang suka dikelilingi oleh orang-orang yang positif dan berjaya.

~~terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya, dan jika anda merasakan anda mendapat manfaat daripada entri ini, dipersilakan untuk tekan button FB LIKE di bawah..ataupon boleh tekan butang SHARE di sebelah kiri entri ini..

semoga dengan sedikit perkongsian ini mampu memberi inspirasi kepada anda, jika bukan anda, insyaAllah bermanfaat untuk rakan-rakan anda yang laen..Terima Kasih kerana sudi baca dan akhir kata... Assalamualaikum~~

#sentiasapositifdanberusaha #niatnakshareje
*p/s : apa yang ditulis lebih dekat dengan penulisnya sendiri*

Ingin Mendapatkan Supplement Yang Sesuai Untuk Anda dan Keluarga?!

Ingin Menjana Pendapatan 4-5 Angka Sebulan Dengan Hanya Duduk Di Rumah?!

Hubungi Rahishan Untuk:-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY with SHAKLEE..!!
Rahishan Ramlee
Shaklee ID : 1100102
rahishan92@gmail.com
013-5964600 (Call,SMS,WhatsApp)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...